Tre konflikter alle sjefer må være obs på

Noen konflikter oppstår oftere enn andre. Dette er våre beste ekspertråd til hvordan du løser dem.

Lesetid: 2 minutter

Har du opplevd at en konflikt har kommet ut av kontroll? Da er du ikke alene. Heldigvis kan du få profesjonell hjelp til å løse dem, og verktøy for å oppdage småkrangling før det har gått for langt. Er du også obs på de vanligste konfliktene, kan du lettere gripe inn tidlig. 

Håndterer du konflikten godt, fører det til et bedre arbeidsmiljø for hele bedriften. Det lønner seg!

Kjenner du igjen disse tre vanlige konfliktene? 

1. «Jeg vil løse det på min måte». Har du ansatte som liker å løse oppgaver på sin måte? Da er du ikke alene. Det vil alltid være forskjell i hvordan folk liker å løse oppgaver. Kanskje bruker de andre metoder eller utfordrer etablerte rutiner? Ønsket om å løse oppgaver på forskjellige måter kan fort føre til gnisninger mellom ansatte. Det kan lede til det vi kaller praktiske konflikter

 2. «Jeg får ikke hjelpen jeg trenger». En konflikt kan utløses av at enkelte avdelinger eller ansatte føler de har begrenset med ressurser. Det kan handle om budsjett, tid, arbeidsoppgaver eller plass. Disse konfliktene kalles ressurskonflikter, og handler gjerne om faktorer du som leder kan gjøre noe med. 

 3. «Jeg vil ikke være i samme rom som han». Personlige konflikter er dessverre de vanskeligste å løse, nettopp fordi konflikten er personlig. Kanskje er det en ny og en gammel ansatt som er uenig, en rollekonflikt, eller rett og slett to personligheter som ikke går godt sammen.

Få hjelp i tide!

Å håndtere konflikter tar mye tid. Men bare tenk på hvor mye krefter som kunne blitt spart om du hadde lagt merke til småkranglingen tidligere! 

For å løse konflikter på en god og effektiv måte, må du som leder ha kunnskap om hva det krangles om, og hvordan krangelen kan løses. Her er det vanlig å få hjelp utenfra. 

Mange ledere synes det er fint at en tredjepart kommer inn i vanskelige situasjoner, slik at du som leder kan holde en viss avstand.

Gjør dette allerede nå 

Det viktigste du som leder kan gjøre, er å kommunisere på en måte som ikke kan misforstås. En fellesnevner for de aller fleste konflikter er nemlig kommunikasjon, eller snarere dårlig kommunikasjon. Som leder er det utrolig viktig at du er tydelig og har hyppige avklaringer med de som jobber rundt deg. Da reduserer du sjansen for at konflikter blusser opp. 

Et siste tips er å ta temperaturen på bedriften din, gjennom en kartleggingsundersøkelse. Da avdekker du hvordan det står til med arbeidsmiljøet, slik at du raskt kan ta grep! 

Vil du ha hjelp til å løse en konkret konflikt, eller er du interessert i en kartleggingsundersøkelse? Ta kontakt med rådgiveren din eller send oss en forespørsel under.

Likte du denne artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få tips og råd fra våre eksperter.

Ved å sende inn skjemaet gir du oss ditt samtykke i at vi kan kontakte deg. Du finner mer informasjon i vår personvernerklæring.